Bloedonderzoek bij uw kat

Informatie

Naast lichamelijk onderzoek, kan met bloedonderzoek een goede, algemene indruk worden gegeven van de gezondheid van uw dier. Bloedonderzoek is niet alleen nuttig wanneer er klachten zijn.

Bij oudere katten kan het worden gedaan om bijvoorbeeld te checken of hun lever en nieren nog goed werken. Mocht dit niet zo zijn, kunnen we maatregelen nemen om te zorgen dat de klachten langer uitblijven. 

Ook vòòr het geven van een narcose kan het een verstandige keuze te zijn om eerst bloedonderzoek uit te voeren. Het kan namelijk zijn dat het functioneren van organen al verminderd is zonder dat u symptomen hiervan waarneemt.

Maar hoe werkt een bloedonderzoek? Wanneer is het een goed idee om bloed te laten onderzoeken? Deze vragen en meer kunnen bij u spelen. deze pagina beantwoorden wij al zoveel mogelijk vraagstukken rondom het testen van het bloed. Bestaat er alsnog twijfel? Neem dan contact op voor overleg.

Waar wordt het bloed op getest?

Bloed kan op veel verschillende stofjes worden onderzocht. Meestal kunnen wij uit één bepaald onderzoek al veel informatie halen. Bij dit algemene bloedonderzoek worden de waarden van enkele stoffen gemeten die op de volgende aandoeningen kan wijzen:

  • Verminderde nierfunctie
  • Verminderde leverfunctie
  • Hoeveelheid glucose in het bloed wat kan wijzen op bijvoorbeeld suikerziekte

Hebben wij sterk het vermoeden dat we te maken hebben met een schildklier aandoening, hebben we ook de apparatuur om dit te testen. 

Wij beschikken zelf over een laboratorium waar we deze onderzoeken kunnen doen. Zijn er specifiekere bloedwaarden nodig, dan is er een kans dat wij het moeten opsturen naar een extern laboratorium. De uitslag kan dan enkele dagen op zich laten wachten. 

Wanneer bloedonderzoek?

Bij oudere dieren is een bloedonderzoek altijd raadzaam. Als we vroeg zien dat de nieren wat slechter gaan werken, kunnen we hier actief op inspelen met  aangepaste voeding of medicatie. Ons doel daarin is om uw bejaarde viervoeter zo lang mogelijk “jong” en in goede gezondheid te houden.

Bij jongere dieren kan het testen van het bloed ook zinvol zijn. In de volgende gevallen zullen wij het ook altijd adviseren:

  • Langdurige braakklachten
  • Veel drinken en plassen
  • Vermagering
  • Verandering in eetlust

Bloedprikken

Om het bloed te kunnen onderzoeken, moeten we het natuurlijk eerst afnemen. Er zijn verschillende plekken om dit te doen. Doorgaans wordt gekozen voor een poot of de halsader. Er wordt een stukje geschoren en ontsmet. 

Met een dun, hol naaldje en een spuitje wordt wat bloed uit de ader gehaald. Hiervan voelen ze slechts een klein prikje. Als het naaldje uit de poot gehaald wordt, kan het nog wat bloeden. We doen dan een verbandje om. Die mag er thuis afgehaald worden.

dierenkliniek-oog-in-al-bloedafname-bloedonderzoek-kat